Gostilna dela ÔÇô okusna zgodba ­čśŐ

Naša zgodba

Na┼ío zgodbo smo za─Źeli pisati 2011*, ko smo v centru Ljubljane odprli majhno restavracijo, ki smo jo poimenovali Gostilna dela. Na┼í glavni namen je bilo usposobiti mlade iz ranljivih skupin brez izobrazbe, za delo v stre┼żbi in v kuhinji. Skozi vsa ta leta smo svoje poslanstvo nadgradili in se osredoto─Źili na eno izmed najbolj ranljivih skupin na trgu dela, invalide, ki jim nudimo usposabljanje in pa tudi zaposlitev.

Skozi celo leto v sodelovanju z BIC-em izvajamo ┼íolsko prakso za dijake s posebnimi potrebami, ob─Źasno pa v sklopu programov, ki jih razpi┼íe Zavod za zaposlovanje RS, izvajamo usposabljanja za delo v stre┼żbi ali kuhinji za preostale ranljive skupine.

Zaradi velike potrebe po usposabljanju  smo v za─Źetku novembra 2016 nasproti ob─Źine v Dom┼żalah odprli novo enoto u─Źne delavnice.

Aprila 2022 smo na┼ío majhno enoto v Ljubljani zaprli zaradi prostorske omejitve. Koncept u─Źne delavnice in hkratno izvajanje gostinske dejavnosti zahtevata ┼ítevilne pogoje, ki zagotavljajo profesionalno izvajanje poslanstva.

V trenutni ekipi Gostilne dela je deset oseb, od tega ima pet status invalidne osebe. Ve─Źina je v ekipi ┼że ve─Ź kot pet let, trije med njimi pa celo ┼że od vsega za─Źetka.

Kaj po─Źnemo?

Pripravo dnevnih jedi in pogostitev zdru┼żujemo s svojim poslanstvom ÔÇô usposabljanjem in zaposlovanjem.

Ekipa Gostilne dela dnevno pripravi juho, mesno/ribjo/vegi jed, solatne kro┼żnike ter sladico.

Pestro sestavljene jedilnike pripravljamo iz dnevno sve┼żih sestavin, ki niso vnaprej pripravljene, v  jedilnike vklju─Źujemo tudi ┼żivila ┼ítevilnih lokalnih dobaviteljev.

Poleg dnevnih jedi pripravljamo pogostitve za znane naro─Źnike ter dnevna kosila za zaposlene v podjetjih, s katerimi imamo dogovor o poslovnem sodelovanju.

Namen in cilji usposabljanja

Glavni namen usposabljanja je, da osebe sprejmejo pri─Źakovani na─Źin delovanja v delovnem okolju (pravo─Źasni prihod na delo, vztrajnost pri delu, premagovanje te┼żav in re┼íevanje konfliktov, u─Źenje sodelovanja v delovni skupini, usvajanje odgovornosti pri delu ter sprejemanje vodenja in nadzora ipd.).

Potrebam udele┼żencev prilagojeno usposabljanje na delovnem mestu sistemati─Źno in strokovno izvajamo s pomo─Źjo mentorjev.

Strokovno podporo mentorjem in v usposabljanje vklju─Źenim osebam nudi strokovna ekipa na┼íega podjetja in za to usposobljene izvajalke zaposlitvene rehabilitacije.

Cilj usposabljanja je pridobitev konkretnega znanja za obe delovni mesti v gostinstvu ter ve─Źja usposobljenost udele┼żencev za uspe┼ínej┼íi vstop na trg dela.

Zakaj  zaposliti invalida v gostinstvu?

Verjamemo v enakopravno zaposlovanje. Verjamemo, da se invalidi lahko zaposlijo na vseh delovnih mestih v gostinstvu, pomembno pa je, da so ta prilagojena zanje ter da v podjetju upo┼ítevajo vrednote, kot so spo┼ítljivost, enakopravnost in potrpe┼żljivost.


**Gostilna dela je eden izmed rezultatov projekta Tovarna dela ÔÇô vstop v svet dela, ki je potekal med letoma 2009 in 2011 in je bil sofinanciran s sredstvi EES in MDDSZ. Za izvajanje programa poklicnega u─Źenja mladih ne prejemamo ve─Ź finan─Źne pomo─Źi od dr┼żave ali Evropske unije.